Pravilnik o piškotkih

Informacije o uporabi piškotkov za spletne storitve (spletne strani, aplikacije, družbena omrežja)

Piškotki, spletno sledenje in spletna analitika

Spletne storitve ZEISS uporabljajo piškotke, piksle za sledenje in drugo podobno tehnologijo (v nadaljevanju skupaj »piškotki«) za prepoznavo vašega brskalnika ali naprave ter ugotavljanje vaših interesov, na podlagi katerih vam zagotavlja uporabo osnovnih funkcij in storitev, kot tudi v druge namene.

Piškotki imajo prednost, da vam omogočajo uporabo mnogih naših ponudb, storitev ali funkcij. Če ne dovolite namestitve piškotkov ali če piškotke odklonite, morda ne boste več morali uporabljati različnih storitev naše spletne ponudbe ali drugih produktov oziroma storitev, saj zahtevajo piškotke.

Udeleženi tretji ponudniki prav tako lahko namestijo piškotke, kadar vi uporabljate spletne strani ZEISS services. Tretji ponudniki so ponudniki iskalnikov, ponudniki ocenjevanja in analiziranja, ponudniki družabnih medijskih mrež ter oglaševalna podjetja. Tretje stranke uporabljajo piškotke za nudenje vsebin, vključno z oglasi, ki ustrezajo vašim interesom in s katerimi merijo učinkovitost svojih oglasov, poleg tega pa nudijo tudi storitve v imenu podjetja ZEISS. Za več informacij o tretjih strankah, ki lahko nameščajo piškotke, si oglejte razdelek "Tehnologije sledenja in piškotkov".

V določenih primerih se zbrani podatki lahko uporabijo za ugotavljanje identitete obiskovalca. Zbrani podatki se uporabljajo za izboljšanje ponudb ali ciljno nagovarjanje strank. IP-naslovi se običajno skrajšajo ali obdelujejo le v anonimni obliki.

Piškotke lahko razvrstimo v različne kategorije glede na njihovo funkcijo in namen:piškotki, potrebni iz tehničnih razlogov, ter tudi funkcionalni piškotki, statistični piškotki, oglaševalski piškotki in piškotki družbenih medijev.

Kako ZEISS uporablja piškotke?

Piškotke uporabljamo, da imamo pregled nad dostopom do naših spletnih storitev in da lahko zagotavljamo funkcije, namenjene družbenim medijem in trženju. Poleg tega podatke posredujemo našim partnerjem za namene analiz, trženja in družbenih medijev. Naši partnerji lahko te podatke združijo z drugimi podatki, ki jim jih posredujete, ali s podatki, ki so jih zbrali pri uporabi svojih storitev. Tovrstni uporabi lahko do določene mere ugovarjate. V ta namen izberite želeno nastavitev tako, da kliknete "Nasstavitve sledenja" na dnu te strani.

ZEISS uporablja piškotke na različne načine in v naslednje namene:

 • za vaše avtentificiranje in identificiranje, kadar uporabljate naše spletne strani ali aplikacije, da vam lahko nudimo naše storitve, po katerih povprašujete
 • da vam omogočimo dostop do spletnih strani ZEISS in do aplikacij, ki jih uporabljate
 • za shranjevanje vaših nastavitev ali beleženje mesta, na katerem ste prenehali uporabljati spletno stran ali aplikacijo ZEISS
 • Za merjenje vaše uporabe spletnih strani in aplikacij ZEISS, da lahko izboljšamo naše spletne strani in spletne storitve ter jih prilagodimo vašim interesom.
 • za ugotavljanje vaših verjetnih interesov, na podlagi česar vam lahko posredujemo ustrezne informacije, kadar obiščete spletne strani ZEISS
 • za zagotavljanje vsebine, vključno z oglasi, ki ustreza vašim interesom, na spletnih straneh družbe ZEISS in spletnih straneh tretjih oseb ter za ustvarjanje poročil. To nam omogoča, da merimo in analiziramo učinkovitost naših storitev.
 • Za preprečevanje goljufij in izboljšanje varnosti.
 • Za izvajanje raziskav in diagnostike za izboljšanje vsebin, izdelkov in storitev.

Individualna priporočila

Uporabljamo programsko opremo za sestavljanje in posodabljanje uporabniških profilov. Pri tem se uporabljajo piškotki za spremljanje uporabe spletne strani.

V nekaterih primerih uporabljamo metode ponovnega ciljanja, pri katerih so obiskovalci spletne strani označeni, zato da se jim lahko na drugih straneh podaja usmerjene informacije. Teh informacij ni mogoče uporabljati za identificiranje posameznika in jih je vedno mogoče izklopiti s spremembo nastavitev zaslona ali nastavitev zasebnosti v vašem brskalniku.

V nekaterih primerih uporabljamo metode ponovnega ciljanja podjetja Google Inc. Te funkcije se uporabljajo za predstavljanje oglasov obiskovalcem spletne strani glede na njihove interese v okviru Googlove oglaševalske mreže. V ta namen je piškotek shranjen na brskalniku obiskovalca in omogoča identificirati uporabnika, kadar le-ta obišče spletno stran, ki je del Googlove oglaševalne mreže. Na tovrstnih straneh se bodo lahko uporabniku prikazovali oglasi, ki so sorodni vsebini, ki si jo je pred tem ogledal na drugih spletnih straneh, ki prav tako uporabljajo Googlovo funkcijo ponovnega ciljanja. Po izjavi Googla se v tem postopku ne zbirajo nobene osebne informacije. Če ne želite, da Google uporablja funkcije ponovnega ciljanja, lahko to funkcijo izklopite s spremembo nastavitev pod http://www.google.com/settings/ads.

Z uporabo Googlove funkcije ponovnega ciljanja in funkcije »podobne ciljne skupine« vam družba ZEISS lahko prikazuje oglase, ki ustrezajo vašim osebnim lastnostim in interesom, če obiskujete spletne strani znotraj t. i. Googlovega »prikaznega omrežja«. Piškotke v tem postopku lahko torej vedno izklopite s spremembo nastavitev zaslona ali nastavitev zasebnosti v vašem brskalniku.

Družbeni mediji

Piškotke družbenih medijev na primer uporabljamo za aktivacijo ikon vtičnikov za družbene medije. Prav tako ti piškotki omogočajo dostop do družbenih medijev, upravljavcu družbenega medija pa, da sledi brskanju po naših in drugih spletnih straneh.

Če želite spremeniti, omejiti ali ugovarjati uporabi piškotkov ali analiziranju vaših lastnosti navigiranja, ali če želite vaš ugovor preklicati, lahko spremenite nastavitve posamezne spletne strani v vašem standardnem brskalniku na sledeči način:

 • Chrome: Kliknite na simbol ključavnice poleg naslovnega polja (na SSL-šifrirani strani) ali na informacijski simbol (i).
 • Firefox: Kliknite na ikono poleg spletnega naslova. Pojdite desno od potrditvenega polja in izberite »Further information« (Dodatne informacije). Upravljanje piškotkov najdete pod naslovom »Privacy & Security« (Zasebnost in varnost).
 • Internet Explorer: Kliknite na simbol zobnika, nato se premaknite na »Extras« > »Internet Options« (Dodatki > Spletne možnosti). Premaknite se na »Privacy« (Zasebnost). Možnosti upravljanja piškotkov najdete pod "Advanced" (Razširitve).

Poleg tega lahko v večini najpogosteje uporabljanih spletnih brskalnikov upravljate piškotke brskalnika v nastavitvah brskalnika. V pomoči za brskalnik, ki jo nudi večina spletnih brskalnikov, je razloženo, kako preprečite, da bi vaš brskalnik sprejel nove piškotke, kako vas lahko brskalnik obvesti, ko prejmete nov piškotek, kako onemogočite piškotke in kdaj piškotki potečejo. Če izklopite vse piškotke v svojem brskalniku, niti družba ZEISS niti tretje osebe ne bodo prenesle piškotkov v vaš brskalnik. Vendar pa boste po izklopu vsakič, ko boste obiskali neko spletno stran, morda morali ročno prilagoditi nekatere nastavitve, nekatere funkcije in storitve pa morda ne bodo delovale.

Družbeni mediji

Z uporabo družbenih omrežij ponujamo celovite možnosti kontaktiranja in informiranja, ki temeljijo na točki (f) 1. odstavka 6. člena Splošne uredba o varstvu podatkov (EU GDPR). Te storitve družbenih medijev lahko zbirajo osebne podatke, npr. preko uporabniškega profila.

Nekatere funkcije spletnih strani ZEISS vsebujejo naslednje tipke ali vtičnike družbenih omrežij za druge spletne ponudbe.

Te tipke, če so prikazane na spletni strani, ne vzpostavljajo stika s strežnikom Facebooka in Twitterja ali podobnih ponudnikov spletnih storitev. Za vklop povezave in komunikacijo s Facebookom in Twitterjem morate najprej podati svojo odobritev s klikom na zadevne gumbe.

Če ste že prijavljeni v družbeno omrežje po vaši izbiri, se to izpelje brez odpiranja dodatnih oken v vašem brskalniku. Ker je ta prenos neposreden, mi ne prejemamo nobenih informacij o tem prenosu podatkov. Prenaša se informacija, da ste zadevno stran odprli. Če ste hkrati prijavljeni na Facebook & Co., so te informacije dodeljene vašemu računu družbenega medija, s katerim ste povezani.

Najboljši način pridobivanja informacij glede prihodnje uporabe in shranjevanja vaših osebnih podatkov s strani Facebooka in Twitterja je neposreden stik s podjetji teh družbenih medijev.

Prav tako je mogoče blokirati družbene priključke v vašem brskalniku z dodatnimi aplikacijami.

Facebook for Business – samodejno napredno ujemanje

Ta funkcija je aktivna samo, če ste v naši pasici za soglasje piškotkov podali svoje soglasje za uporabo Facebookove sledilne slikovne pike. Če podate svoje soglasje, bo na nekaterih spletnih straneh družbe ZEISS uporabljeno samodejno napredno ujemanje. Ta funkcija deli vaš elektronski naslov in/ali telefonsko številko, ko ju vnesete v obrazec na spletni strani družbe ZEISS in oddate obrazec. Vaši podatki so pred prenosom šifrirani in jih Facebook uporablja, da vas bolje razporedi v določene ciljne skupine. Nato bo Facebook izbrisal vaše podatke.

Strani oboževalcev Facebook

V skladu s sodbo Sodišča EU z dne 5. junija 2018 je delovanje strani oboževalcev Facebook skupna odgovornost Facebooka in posameznega upravljavca. Osebni podatki, ki jih Facebook zbere in obdeluje za uporabo s Facebook vpogledi, bodo družbi ZEISS na voljo samo v anonimizirani obliki. To pomeni, da ne prejemamo nobenih informacij o vedenju posameznih uporabnikov. Za izboljšanje naše vsebine družba ZEISS uporablja Facebook vpoglede ali orodja tretjih oseb, ki uporabljajo podatke, ki jih zagotovi Facebook, za oceno, kako je naša vsebina sprejeta in uporabljena. To temelji na črki f, odstavka 1, člena 6 Splošne uredbe o varstvu podatkov.

Uporabljene tehnologije sledenja in piškotkov

Pregled uporabljenih tehnologij sledenja in piškotkov

Spremembe in preklic

Svojo privolitev v uporabo piškotkov lahko kadar koli spremenite in prekličete. To storite tako, da aktivirate in/ali izbrišete svoje piškotke.

Naše spletne storitve ZEISS lahko uporabljate brez privolitve v uporabo piškotkov. Brez piškotkov določeni deli in funkcije spletnih storitev ZEISS morda ne bodo več delovali ali ne bodo delovali pravilno.

Svoje nastavitve piškotkov lahko spremenite v internetnem brskalniku. Nastavitve brskalnika za piškotke se običajno v internetnem brskalniku nahajajo pod »Options« (Možnosti), »Tools« (Orodja) ali »Preferences« (Preference). Uporabite lahko tudi meni brskalnika »Help« (Pomoč). Različni brskalniki lahko za izklop piškotkov uporabljajo različne mehanizme.

Podrobnejše informacije o spremembi nastavitev piškotkov lahko najdete na naslednjih povezavah:

Stiki

Če imate dodatna vprašanja o pravilniku o piškotkih družbe ZEISS, vas vabimo, da stopite v stik z nami.

The Corporate Data Protection Officer
Carl-Zeiss-Strasse 22
73447 Oberkochen

Stik po elektronski pošti (ne pošiljajte nobenih zaupnih podatkov):
datap rivacy @zeiss .com

Stik po telefonu: +49 7364 20-0 (ključna beseda »varstvo zasebnosti podatkov«)