Varstvo podatkov

Kaj moramo vedeti

Pregled k varstvu podatkov

Naslednji letak z naslovom pregled k varstvu podatkov strnjeno informira, kako spletna socialna omrežja ZEISS (spletne strani, aplikacije, socialne mreže) zbirajo in uporabljajo vaše osebne informacije. Podroben opis tega procesa je na voljo v popolni različici z naslovom Informacije o varstvu podatkov (Data Protection Notice). Podroben opis tega procesa je na voljo v popolni različici naših Informacij o varstvu podatkov.

 • Katere informacije zbiramo?

  I. Če odprete in/ali uporabljate katerega od naših spletnih stoirvenih portalov, prevzamemo pri tem naslednje informacije:

  • tip brskalnika, ki ga uporabljate
  • strani, ki ste se jih ogledali na naši spletni strani
  • operacijski sistem
  • vaš IP-naslov ali skrajšan IP-naslov
  • vedenje uporabnika (npr. premike miške, kako in kolikokrat ste kliknili, trajanje zadrževanja na strani itd.).

  Te informacije zbiramo in uporabljamo večinoma kot anonimne podatke ali podatke pod psevdonimi.

   

  II. II. Če ste na naši strani prijavljeni, ste nam prostovoljno posredovali vaše naslednje osebne informacije:

  • ime, priimek in naziv
  • plačilne informacije
  • kontaktne informacije (npr. e-pošta, telefonska št.)
  • naslov ali druge informacije
  • podjetje, skupinsko dodeljevanje
  • produkte in opremo, ki jih uporabljate
  • osebne interese in okus.
 • Na kak način spletna socialna omrežja ZEISS zbirajo podatke?

  Spletna socialna omrežja ZEISS zbirajo podatke v samodejnih postopkih ali prek vnosov uporabnika, npr.:

  • s tehnologijo sledilnih točk s piškotki
  • na podlagi neposrednega vnosa uporabnika
  • z determinističnim sledenjem prek naprave, sledenjem miški in podobnimi metodami.

  Piškotki omogočajo enostavnejšo, bolj učinkovito in varno uporabo spletnih strani. Piškotek je tekstovna datoteka, ki vsebuje informacije o aktivnosti uporabnika in se začasno shrani v brskalniku uporabnika. Uporablja se lahko za določanje in shranjevanje preferenc uporabnika in omogoča izvajanje nastavitev spletne strani.

  Napotek: Dodatne informacije o piškotkih in drugih spletnih tehnologijah so na voljo na naši povezavi Informacije o varstvu podatkov.

 • Zakaj ZEISS analizira uporabo spletnih storitev in uporablja moje osebne informacije? Zakaj spletna socialna omrežja ZEISS uporabljajo moje osebne informacije?

  Treba je omeniti, da ZEISS zbira osebne informacije samo v posameznih primerih in v posebne namene. Spodaj je navedenih nekaj teh primerov in razlogov. Vaše informacije potrebujemo:

  1. za zagotavljanje naših izdelkov in storitev
  2. za zagotavljanje skladnosti s pravnimi predpisi
  3. za preverjanje kreditnih sposobnosti, če se uporabljajo plačilni postopki, katerih metode niso varne
  4. za preprečevanje nabavnega goljufanja v namene oglaševanja
  5. za spletne analize in izboljševanje naše spletne strani
  6. za vsebino
  7. za novice in drugo naročanje
  8. za spletne aplikacije
  9. v namen navezovanja stikov
  10. za nudenje uporabe zaščitenih področij, kot je ZEISS ID, in za preverjanje istovetnosti
  11. v spletni trgovini
  12. za sprejemanje naročil
  13. za zagotavljanje uporabe digitalnih storitev ZEISS, to je platform, za prijavo/odjavo na obveščanje (newsletter) ter uporabo aplikacij.

  Zavedamo se, da je za vas pomembno, da vaše podatke zaupno obravnavamo. Ker je varstvo podatkov izrednega pomena tudi za ZEISS, zagotavljamo, da vaše informacije zbiramo, upravljamo in uporabljamo dosledno v skladu z zakonodajo. Zgoraj navedeni primeri so primeri, v katerih od vas potrebujemo osebne informacije.


  Te informacije so nam v pomoč pri nenehmen izboljševanju naših spletnih strani in nam omogočajo, da nudimo informacije, ki so induvidualno prilagojene uporabniku. Individualne vsebine osebnih informacij uporabljamo za obravnavanje vaših naročil, pošiljanje naročenih izdelkov, preverjanje vaše kreditne sposobnosti, izvševanje plačevanja, preprečevanje goljufanja in da vam lahko pošiljamo obvestila o vaših naročilih, naših izdelkih, storitvah in posebnih ponudbah.

  Za zagotovitev hitre vzpostavitve stika z vami potrebujemo naslov vaše e-pošte. Vaš e-naslov bomo uporabljali samo za pošiljanje oglasov, če ste le-to izrecno odobrili.

 • Kje se obdelujejo moji osebni podatki?

  Običajno se vaši osebni podatki obdelujejo na strežnikih, ki se nahajajo v Nemčiji. Če je dovoljeno, se vaše informacije lahko upravljajo ne le v Nemčiji, temveč tudi v drugih državah. Informacije uporabnika upravljajo deloma druga podjetja po naročilu skupine ZEISS.

  Posredovanje informacije znotraj skupine ZEISS (če je dovoljeno), posredovanje podatkov v tujino ter obdelava podatkov prek zunanjih partnerjev se vrši v skladu z veljavno zakonodajo o varstvu osebnih podatkov. Te dejavnosti se izvajajo zaščiteno pri upoštevanju zakonskih predpisov o varstvu osebnih podatkov, pravnih sporazumov o obdelavi podatkov, standardnih pogodbenih klavzul EU ter mednarodnih konvencij.

 • Katere so moje pravice?
  • pravica do obveščanja
  • pravica do ugovora, vključno s pravico do umaknitve ugovora
  • pravica do izbrisa ali sprostitve/prenosa informacij
  • pravica do omejitve ali ustavitve obdelave informacij
  • pravica do popravkov informacij
  • pravica do vložitve pritožbe pri nadzornem organu
  • pravica do preklica soglasja
  • pravica da lahko odklonim, da zame velja odločitev, ki izhaja iz avtomatske obdelave informacij ali oblikovanja profila

  Glede vprašanj o varstvu podatkov se lahko obrnete na naše zastopstvo za varstvo podatkov v podjetju:

  Carl-Zeiss-Strasse 22
  73447 Oberkochen
  Nemčija

  po e-pošti (ne pošiljajte zaupnih ali občutljivih informacij): datap rivacy @zeiss .com
   ali po telefonu na št.: +49 7364 20-0 (ključna beseda: "data protection")
  ali prek spletnega obrazca: Obrazec

 • Kdaj se bodo moje osebne informacije izbrisale?

  Vaše informacije izbrišemo potem, ko jih za namen, za katerega so bile zbrane, ne potrebujemo več; to lahko velja npr. za informacije, ki so bile zbrane med izvrševanjem pogodbe, ki več ne velja. Da se upoštevajo trgovinska oz. davčna zakonodaja in druge pravne obveznosti, lahko da je treba vaše osebne informacije shraniti v zvezi z namenom, za katerega so bili zbrane, ali jih prednostno blokirati, da se lahko kasneje uporabijo.

 • Kako ZEISS varuje moje osebne informacije?

  Če ste prijavljeni v posebej zavarovanih območjih, npr. z vnosom vaše ZEISS ID, ali v spletni trgovini, če se registrirate za sodelovanje na tekmovanju ali če naročite izdelek, se bodo vaše osebne informacije posredovale do nas. Da vaše informacije ne zaidejo na napačen naslov, se šifrirajo po standardnih in splošno priznanih metodah kot je SSL-šifriranje (secure sockets layer). Ta metoda je preskušena in varna metoda prenašanja informacij po spletu.
  ZEISS torej uporablja mnogo različnih dodatnih tehničnih in operativnih varnostnih ukrepov za zagotavljanje varovanja osebnih informacij njegovih partnerjev in strank. V zvezi s temi varnostnimi ukrepi zato občasno zaprosimo, da dokažete svojo identiteto pred odobritvijo pristopa do vaših osebnih informacij.

 • Vaš ZEISS ID-račun

  Vaš ZEISS ID-račun lahko uporabljate za pristop do velikega sortimenta izdelkov in storitev znamke ZEISS. Če se prijavite, bodo informacije, ki ste jih podali prostovoljno, uporabljene za sestavitev osebnega podatkovnega zapisa, ki nam omogoča, da vam nudimo izdelke in storitve, ki bolje ustrezajo vašim osebnih potrebam.

 • Napačna (spoofing), neželena in lažna e-pošta

  Bodite pozorni na lažne in napačne dejavnosti!

  Žal tudi znamko ZEISS zlorabljajo za goljufiva ravnanja. To lahko pomeni npr., da uporabnik včasih prejme ponarejeno pošto, domnevno poslano od družbe ZEISS. Tovrstna e-pošta je po izgledu pogosto podobna komunikaciji ZEISS in jo je včasih težko ločiti od e-pošte s strani družbe ZEISS.

  V takšnih primerih poskušajo pošiljatelji z napačno e-pošto izkoristiti zaupanje med družbo ZEISS in njenimi strankami z namenom kraje občutljivih informacij (npr. podatkov prijave, informacij o stranki, plačilnih informacij) ali to pošto uporabiti za namestitev škodljivih programov na vaš računalnik ali pametni telefon.

  Ta e-pošta ni sestavljena ali poslana s strani ZEISS, čeprav je v njej uporabljeno naše ime in zato izgleda, kot da je od družbe ZEISS. Žal torej ZEISS nima nadzora nad izdelavo in pošiljanjem neligitimne e-pošte.

  Naslednje lastnosti vam lahko pomagajo ugotoviti, ali je prejeta pošta resnično pošta s strani družbe ZEISS:

  • E-pošta, poslana s strani družbe ZEISS, ki vsebuje potrdila ali račune, zadeva samo izdelke, ki ste jih dejansko naročili.
  • E-pošta s strani družbe ZEISS naj bi bila brez tipografskih in slovničnih napak, ker jo pred pošiljanjem preverimo.

   

  Ponekod na naših spletnih straneh navajamo informacije in povezave na spletne strani tretjih. Vendar velja to samo za strani, za katere dobro vemo, da gre za resnične in zadevne dobavitelje. Vendar ZEISS ne odgovarja za upoštevanje določb varstva podatkov ali za vsebino teh spletnih strani. Te povezave na zunanje strani so označene z naslednjim simbolom:

  Kako je treba ravnati z neželeno elektronsko pošto (spam), lažnim predstavljanjem (phishing) in napačno el. pošto (spoofing):

  • Priporočamo, da takoj zbrišete sumljivo e-pošto.
  • Nikdar ne odpirajte povezav ali priponk v sumljivi e-pošti in nikdar ne odgovarjajte nanjo z osebnimi informacijami.
  • Priporočamo, da v tem primeru zaženete na vašem računalniku protivirusni program.
   Če e-pošta vsebuje neobičajne ali sumljive informacije glede vašega naročila ali dvomljive informacije o kupcu, se prijavite v spletni trgovini, kjer ste naročili izdelek.

  Tam boste našli seznam vseh vaših dejanskih naročil s statusom in številko računa za vsako naročilo. V ta namen ročno vnesite naslov za spletno stran ali platformo ZEISS v vaš brskalnik. Ročno vnašanje tega naslova omogoča preprečitev tveganja, da bi poslali e-pošto na goljufivo spletno stran prek povezave v tej sumljivi e-pošti.

  Namig: Če glede e-pošte, ki ste jo prejeli, niste prepričani ali je resnična, se obrnite na našo službo za stranke ali nam pišite na naslov, ki je naveden pod: kontakt

Pomembne informacije o varovanju vaših podatkov in informacij

Varovanje vaših osebnih informacij

V današnjem povezanem svetu so nepooblaščeni poskusi priti do informacij postali realnost, s katero se tako v privatnem kot službenem okolju vsak dan srečujemo. Zaščita informacij zoper tovrstne poskuse je pomemben izziv.

Zaščita podatkov je za skupino ZEISS prednostna naloga. Zato vlagamo čas, energijo in sredstva v nenehno zagotavljanje varnega delovanja in nadziranja naših sistemov. Z vašo uporabo naših spletnih strani in platforme skupine ZEISS nam zaupate vaše osebne informacije. Varovanje teh informacij je za nas zelo pomembno. Vendar lahko tudi vi prispevate k zaščiti vaših osebnih informacij information pred nepooblaščenim prestrezanjem. Spodaj so navedene informacije, kako lahko vi pripomorete k zagotavljanju varne obravnave vaših informacij.

 • Kako lahko ščitim svoje osebne informacije?

  Upoštevati je treba pravilo palca, kar pomeni, da morate vi najprej poskrbeti za zaščito informacij na vašem računalniku, prenosnem računalniku in drugih mobilnih aparatih z geslom in kodo PIN, ki je znana samo vam. Potem, ko ste uporabo zaključili, torej pazite, da se s spletne strani, platforme in trgovine ZEISS odjavite.

  Zagotovite tudi, da samo vi uporabljate eno samo idividualno geslo za en račun. Nikoli ne uporabljajte enega in istega gesla za različne ponudnike storitev ali različne spletne portale. Prepričajte se in zagotovite, da gesel, ki jih uporabljate za spletne strani in platforme ZEISS, ne bo nihče uporabljal še za druge spletne strani. V primeru, če pa kljub temu pride do večkratne uporabe enega gesla za različne strani in portale, priporočamo, da nemudoma spremenite vsa gesla, ki jih uporabljajte v zvezi z znamko ZEISS.

  Vaših gesel ne zapisujte tako, da bi bila dostopna drugim osebam ali zanje vidna. Ponovno poudarjamo, da poskrbite, da boste samo vi imeli dostop do vaših gesel.

 • Kako sestavim varno geslo?

  Želite zagotoviti, da vašega gesla ne bo mogoče enostavno uganiti. Svetujemo vam, da v geslu ne uporabljate običajnih vsakodnevnih besed, vašega osebnega imena ali imena družinskih članov. Za dodatno varnost je smiselno, da uporabite kombinacije velikih in majhnih črk, številk in posebnih znakov.

 • Kaj je še pomembno?

  Če uporabljate javni računalnik za pristop do spletnih strani ali platform ZEISS, se prepričajte in zagotovite, da ste se po končani uporabi dejansko odjavili.
  Če prejmete nezaželeno e-pošto, s katero od vas zahtevajo, da podate svoje geslo ali posredujete vaše plačilne informacije, jo ignorirajte in o tem obvestite ZEISS. Zadevo bomo preveriti.

  Kontakt

Informacije o varstvu podatkov

ZEISS obdeluje podatke (npr. jih zbira, uporablja, posreduje) v skladu z zakonodajo. Vaše osebne informacije, ki jih potrebujemo za poslovne transakcije, shranimo in jih posredujemo ponudnikom storitev, s katerimi ima ZEISS pogodbe, v obsegu, ki je potreben za izvajanje transakcij.

Področje uporabe

Ta obvestila o varstvu podatkov veljajo za spletne strani, domene, družbene medijske platforme in aplikacije podjetij skupine ZEISS Corporate Group (v nadaljnjem besedilu: ZEISS). Ne veljajo pa za spletne strani podjetij ZEISS, kjer se npr. drugače varujejo podatki v skladu s pravnimi predpisi na podlagi druge nacionalne zakonodaje. Zato upoštevajte zadevno varstvo podatkov in pravna obvestila posameznih spletnih strani ali programov ZEISS, ki jih uporabljate.

V nekateih primerih lahko spletne strani ZEISS torej vsebujejo povezave na spletne strani tretjih, zunanjih kooperantov skupine ZEISS, za katere to varstvo podatkov in te pravne informacije ne veljajo.

 

Splošni standard o varstvu podatkov

ZEISS je družba, ki deluje globalno in ki združuje več pravno neodvisnih podjetij ter čezmenje različne poslovne procese, strukture upravljanja in tehnične sisteme.

Če obiščete našo spletno stran, lahko prek njih zbiramo podatke, ki so včasih tudi osebne narave. V tem obvestilu zato informativno izpostavljamo, katere osebne informacije podjetja ZEISS zbirajo med vašim obiskom njihovih spletnih straneh in kako mi te podatke obravnavamo.

Posebno pozornost posvečamo varni obravnavi vaših osebnih informacij. Vaše osebne informacije, ki smo jih zbrali med vašim obiskom naših spletnih strani, obdelujemo zelo skrbno v skladu z zadevnimi zakonskimi določbami. Dodatno se ravnamo pri obdelavi vaših osebnih informacij po načelih varstva podatkov, ki veljajo v EU, in ki zagotavljajo največjo mogočo preglednost ter spoštovanje pravice do izbire osebnih informacij, pristopa do njih ter do posredovanja in zakonite obdelave osebnih informacij.

Vsako podjetje ZEISS izpolnjuje določbe zakonodaje za varstvo podatkov, ki se v posameznih primerih zadevno uporablja. Prav tako podjetja ZEISS znotraj skupine osebne informacije različno obravnavajo. Ta direktiva družbe ZEISS je osnova za zagotavljanje pravilne obdelave vaših podatkov v skladu z uporabljeno zakonodajo s strani podjetij ZEISS, ki vaše osebne podatke osebno obravnavajo. Hkrati so naši sodelavci poučeni o naših pravilih varstva podatkov in dolžni le-ta upoštevati vedno, kadar na spletnih straneh povprašujemo po osebnih podatkih.

V okviru pravnih predpisov in na podlagi zastopanja vaših pravnih interesov izključno glede prenosa ali uporabe informacij, lahko posredujemo vaš naslov in podatke o kreditni sposobnosti ali zahtevamo te podatke od kreditnih institucij z namenom ocenitve kreditne sposobnosti za naročila.
Za naročila, ki se plačajo po računu, ter delna naročila, dodatno uporabljamo osebne podatke poleg drugih podatkov o kreditni sposobnosti, da v posameznih primerih ocenimo tveganje neizpolnitve plačilnih obveznosti.

ZEISS in druga podjetja v skupini ZEISS običajno nudijo svojim strankam možnost uporabe negotovih plačilnih metod (npr. plačilo računa po povzetju, nakup na kredit). Naslednji seznam je nepopoln seznam podjetij skupine ZEISS:

 • Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH
 • Carl Zeiss Spectroscopy GmbH
 • Carl Zeiss Meditec Vertriebsgesellschaft mbH
 • Carl Zeiss Vision GmbH
 • Carl Zeiss Microscopy GmbH

Podejetja, ki nudijo svojim strankam možnost plačevanja z negotovimi plačilnimi metodami, imajo utemeljen interes, da same sebe ščitijo proti neplačnikom. Včasih zaradi tega preverijo plačilno sposobnost stranke, preden ponudijo možnost plačila z negotovo plačilno metodo. Za preverjanje kreditne sposobnosti je ZEISS upravičen uporabljati negativne informacije o kreditni sposobnosti kupcev, ki jih je sam zbral ali ki mu jih je posredovalo drugo podjetje iz skupine ZEISS.

Tudi ZEISS je upravičen posredovati negativne informacije o kreditni sposobnosti kupcev drugim podjetjem v skupini ZEISS, preden le-ta ponudijo stranki možnost plačevanja z negotovo plačilno metodo.

Informacije o kreditni sposobnosti zadevajo informacije o neporavnanih plačilih in informacije, ki neposredno nakazujejo, da je kupec tvegani plačnik (npr. ker je v stečaju, prejema svetovanje zaradi dolgov, mu je odobrena odložitev obveznosti zaradi plačilne nesposobnosti). Preden ZEISS shrani zbrane negativne informacije o neporavnanih plačilih z namenom, da jih posreduje drugim podjetjem v skupini ZEISS, bo kupec prejel obvestilo o morebitnem posredovanju teh informacij. ZEISS je tudi upravičen posredovati informacije o izjemno neobičajnih naročilih (npr. hkratnih naročilih za večštevilne produkte z istim dobavnim naslovom, poslane npr. iz različnih računov strank) drugim podjetjem v skupini ZEISS in uporabljati informacije o izjemno neobičajnih naročilih, prejete od drugih podjetij iz skupine ZEISS. Namen tega je preprečiti neplačila in zaščititi naše stranke pred uporabo njihove identitete s strani tretjih v namen goljufanja.

Nadalje je ZEISS upravičen zbirati in obdelovati naslove ter informacije o naročilih v lastne namene oglaševanja. To na primer pomeni, da lahko ZEISS primerja naslove e-pošte, ki jih zbira v postopku naročevanja, s seznamom naslovov e-pošte podjetja Facebook Ireland Limited, z namenom prikazovanja osebnih oglasov pri lastnikih naslovov. V nasprotju s tem pa podjetju Facebook Ireland Limited ni dovoljeno uporabljati naslovov e-pošte v druge namene, razen v primerjavo z njegovim seznamom naslovov. Informacije se pošiljajo tretjim v namen oglaševanja samo v primerih, kjer to dovoljujejo pravni predpisi.

Opomba

Kot stranka imate pravico, da lahko kadarkoli ugovarjate zoper uporabo, obdelavo in posredovanje vaših osebnih informacij v obliki neformalnega pisma, naslovljenega na ZEISS ali v obliki e-pošte. Po prejetju vašega ugovora oz. prepovedi bomo prenehali uporabljati, obdelovati in pošiljati informacije v druge namene, razen v namen izpeljave naročila in nalog, ki ste nam jih podelili; torej vam bomo prenehali pošiljati oglase in predstavitveni material. Kontakt

Razkritje ali ugovor:
Ali želite vedeti, katere od vaših osebnih informacij ZEISS obdeluje? Ali želite ugovarjati uporabi vaših informacij?
V skladu z določbami 15. člena osnovne Uredbe o varstvu osebnih podatkov ter določbami 57. člena Akta o prilagoditvi zakonodaje o varstvo podatkov Uredbe (EU) 2016/679 ter o prenosu Direktive (EU) 2016/680 (DSAnpUG-EU), imate do ugovorov torej zakonito pravico, in mi se bomo potrudili vaše zahteve izpolniti.
Poizvedovanje

Zbiranje, obdelava in prenos osebnih informacij

ZEISS vam želi dati čim več možnosti, na podlagi katerih sami preverjate svoje osebne informacije. Običajno lahko pristopite na spletne strani ZEISS brez podaje vaših osebnih informacij.

Vendar boste v določenih področjih spletnih strani ZEISS povprašani po vnosu vaših osebnih informacij z namenom, da nam pripomorete stran izboljšati in ohranjati stike z vami. Osebne informacije, ki nam jih posredujete, obravnavamo zaupno in jih shranimo in obdelujemo samo v obsegu, ki ustreza namenu vašega sodelovanja s skupino ZEISS. Vaših osebnih informacij ne posredujemo naprej, objavljamo ali dajemo drugače na razpolago tretjim v namene oglaševanja brez vaše predhodne odobritve.

Kljub temu lahko da bomo vaše informacije v potrebe zagotavljanja naših storitev pri določenih pogojih posredovali tretjim, ki so vključeni v našo obdelavo naročil, kot npr. našimi poslovnim partnerjem ali ponudnikom IT-storitev. Če posredujemo te informacije tretjim, se omejimo na informacije, ki so potrebne za izvedbo storitve in rešitev naloge, poleg tega pa zagotavljamo, da podatke posredujemo samo v skladu z zahtevami varstva podatkov. Podjetja ZEISS imajo namen posredovati vaše informacije samo tretjim, ki so se prav tako zavezali izvajati ukrepe varstva podatkov in do obdelave vaših informacij v skladu z zadevno zakonodajo.

Dodatno lahko da mora ZEISS v posebnih primerih sporočiti vaše podatke in zadevne informacije sodišču ali uradnim organom. Enako si pridržujemo pravico do uporabe informacij za dokazovanje izjav ali zagovarjanje zoper pravne zahtevke.

V primeru prevzema podjetja ali združitve z drugim podjetjem lahko da je potrebno razkriti ali posredovati vaše informacije dejanskemu ali potencialnemu kupcu. V tem primeru si bo ZEISS prizadeval podatke varovati v največjem možnem merilu in v skladu s pravnimi predpisi.

Zaščita pravic posameznika

Kot stranka imate vedno pravico, da zahtevate, da vas obvestimo o vaših osebnih informacijah, ki jih obdelujemo; lahko pa tudi ugovarjate obdelavi vaših informacij kot tudi zahtevate omejitev obdelave vaših informacij, njihov popravek ali celo izbris. Vendar opozarjamo, da lahko ZEISS izbriše vaše informacije samo v primeru, če ni pravnih zahtevkov, ki bi zahtevali shranjevanje teh podatkov, ali v primeru, če pravica s strani ZEISS do shranjevanja teh informacij ni prednostna pred vašo pravico do izbrisa. Vendar upoštevajte, da potem, ko ste zahtevali izbris vaših informacij ali omejitev obdelave vaših informacij ali potem, ko ste vložili ugovor zoper obdelavo vaših informacij, lahko da storitev ZEISS deloma ali v celoti, odvisno od potrebne uporabe vaših osebnih informacij, ne boste več mogli uporabljati.

Če je ZEISS uporabljal vaše informacije po tem, ko ste mu uporabo odobrili ali ker je bilo to potrebno za izpolnitev obveznosti iz pogodbe, ki ste jo sklenili s skupino ZEISS, lahko zahtevate, da vam posredujejo fotokopijo informacij, ki ste jih dali na razpolago skupini ZEISS. Vaš zahtevek pošljite na spodnji naslov e-pošte. Pri tem navedite, o katerih podatkih ali obdelovalnih postopkih v zvezi z vašimi osebnimi informacijami naj vas obvestimo, v katerem formatu naj vam te podatke pošljejo in ali naj jih pošljemo vam osebno ali kateremu drugemu prejemniku. ZEISS bo vašo zahtevo preveril in vas obvestil, kako bodo vašemu zahtevku ugodili.

Lahko tudi pošljete na naslov ZEISS zahtevek za omejeno obdelavo vaših osebnih informacij v prihodnje in sicer zadevajoč naslednje primere:

 • Če ugovarjate s trditvijo, da osebne informacije, ki jih uporablja ZEISS, niso pravilne (vendar bo v tem primeru obdelava informacij omejena samo za dobo, ki jo ZEISS potrebuje za preverjanje pravilnosti osebnih informacij v zahtevku); 
 • Če ni pravne osnove, ki bi skupino ZEISS upravičila do obdelave vaših osebnih informacij ZEISS in vi zahtevate, da ZEISS preneha z obdelavo vaših informacij; 
 • Če ZEISS vaših informacij več ne potrebuje, vi pa zahtevate, da mora ZEISS te informacije shraniti za morebitno uveljavljanje pravnih zahtevkov ali za dokazovanje v primeru zagovarjanja zoper zahtevke tretjih; 
 • Če ugovarjate obdelavi vaših osebnih informacij s strani skupine ZEISS (pri čemer je le-ta za ZEISSutemeljena), in sicer za dobo potrebno za preverjanje da se ugotovi, ali ima interes skupine ZEISS glede obdelave vaših osebnih podatkov prednost ali pa je informacije treba shranjevati na podlagi zakonskih predpisov.

Prikaži obrazec

 

Osebne informacije otrok:
ZEISS namensko ne zbira ali obdeluje informacij od otrok, ki so mlajši od 16 let, oz. kot to določajo pravni predpisi, z izjemo na spletnih straneh, ki so posebej predvidene za otroke. ZEISS upošteva pravne predpise o varstvu podatkov, ki so veljavni za te strani.

Skladnost s pravnimi predpisi

ZEISS in njegovi izdelki, storitve in tehnologije so predmet izvoznih pravil različnih držav, vključno z državami članicami Evropske Unije in Združenimi državami. Vi kot stranka pripoznavate, da je ZEISS na podlagi veljavnih izvoznih predpisov, tržnih sankcij in embarga dolžen izvajati ukrepe, s katerimi preprečuje podjetjem, organizacijam in strankam, imenovanim v seznamu strank, zoper katere so sankcije postavljene, nabavljati določene izdelke, tehnologije in storitve prek spletnih strani skupine ZEISS ali distribucijskih kanalov, ki jih ZEISS nadzira. Ti ukrepi so lahko: 

 1. samodejna primerjava prijavnih informacij uporabnika, opisanih v tem obvestilu, in drugih informacij, ki se navezujejo na identiteto uporabnika s sankcijskega seznama; 
 2. redno in intervalno primerjanje teh informacij, ker se sankcijski seznami posodabljajo, ali ker uporabnik/-ca posodablja svoje informacije; 
 3. blokiranje pristopa do storitev in sistemov skupine ZEISS, če je bil uporabnik najden na sankcijskem seznamu; 
 4. vzpostavitev stika z uporabnikom oz. uporabnico, če je njegovo ime najdeno na sankcijskem seznamu, da se preveri njegova oz. njena identiteta.
   

Poleg tega vi kot stranka pripoznavate, da se informacije, ki so potrebne za izvedbo dejavnosti v skladu z vašo odločitvijo o obdelavi in uporabi vaših informacij ali o prejemanju oglasov in reklamnega materiala s strani ZEISS (neodvisno od države, v kateri ima zadevno podjetje ZEISS sedež, in od tega, ali ste posebej podelili dovoljenje, da vam lahko pošiljajo oglasni in predstavitveni material) lahko shranjujejo pri podjetjih v skupini ZEISS in med njimi izmenjujejo v obsegu, določenim z zakonodajo.

Pravni interes skupine ZEISS

V vsakem od spodaj navedenih primerov ima ZEISS utemeljen interes do obdelave in uporabe vaših osebnih informacij. Če se ne strinjate, da ZEISS vaše informacije obdeluje in uporablja na navedene način, lahko temu ugovarjate.
Obrazec

Ankete in vprašalniki:

ZEISS vas lahko povabi k sodelovanju pri anketi o zadovoljstvu strank. Vprašalniki, ki se uporabljajo za tovrstne ankete, so sestavljeni tako, da se nanje lahko dogovarja anonimno. Vendar lahko ZEISS osebne informacije anketiranca, če so navedene, uporabi za izboljševanje svojih izdelkov in storitev.

Izdelava anonimiziranih podatkov:

ZEISS lahko anonimizira osebne informacije kot to razlagajo te Informacije o varstvu osebnih podatkov in izdela anonimiziran podatkovni zapis, ki ga nato lahko uporablja za izboljševanje svojih izdelkov in storitev ter izdelkov in storitev kooperacijskih podjetij.

Zapisovanje telefonskih pogovorov in elektronske komunikacije v namen izboljševanja kakovosti storitev za stranke:

ZEISS lahko telefonske pogovore in elektronsko komunikacijo zapisuje za izboljševanje kakovosti svojih storitev. Zapisovanje se vključi med pogovorom, vendar šele po tem, ko ste bili na to opozorjeni.

Da vas lahko obveščamo o novih izdelkih in storitvah in za zbiranje mnenja strank:

Zadevajoč odnos z vami kot stranko vas ZEISS lahko, v kolikor je to v skladu s pravnimi predpisi, obvešča o svojih izdelkih in storitvah (npr. o "webinarjih", seminarjih in prireditvah), ki se navezujejo na izdelke in storitve, ki jih nudi ZEISS ali ki ste jih že kupili ali uporabljali, ali druge podobne izdelke ali storitve. Dodatno vas ZEISS lahko kontaktira z namenom, da vas pozove k podaji vašega mnenja (feedback) glede izdelkov, storitev, seminarjev, webinarjev ali prireditev, ki ste jih kupili ali jih nameravate kupiti z namenom izboljševanja izdelkov, storitev, seminarjev, webinarjev ali prireditev.

Informacije o varstvu podatkov

ZEISS se zaveda pomembnosti zaščite in diskretne uporabe informacij, ki nam jih vi kot stranka posredujete po spletu. Varstvo podatkov na naši spletni strani ima najvišjo prioriteto. Zato smo vložili izjemno veliko truda v zagotovitev varnosti naših spletnih postopkov. Bistveni podatkovni promet na spletnih straneh ZEISS je zato šifriran. ZEISS se nenehno trudi in posodablja svojo šifrirno tehnologijo v skladu s tehnološkim napredkom na področju zagotavljanja zaupnega obravnavanja informacij, ki jih vi kot stranka pošiljate po spletu.

Za avtentificiranje, poenostavljanje navigiranja in izboljševanje uporabnosti uporabljamo različne vrste tehnologij. Te tehnologije vsebujejo "piškotke", ki merijo uporabnost in učinkovitost spletnih strani. Piškotek je podatkovni element, ki ga spletna stran pošlje vašemu brskalniku. Shranjen je na vašem sistemu in se uporablja za identificiranje vašega sistema (glej poglavje Piškotki, spletno sledenje in spletna analitika).

Obiskovalčevi IP-naslovi so vsebovani na vaši spletni strani in omogočajo analize motenj, administracijo spletne strani ter ugotavljanje demografičnih značilnosti. Poleg tega uporabljamo IP-naslove ali druge informacije, ki nam jih date na razpolago z uporabo te spletne strani ali na drug način, da ugotavljamo, katere od naših spletnih strani so obiskane in za katere teme se zanimajo naše stranke.

Piškotki, spletno sledenje in spletna analitika

Spletne strani in spletne platforme zbirajo in shranjujejo informacije deloma v anonimizirani ali deloma v psevdonimizirani obliki, glede na navigacijske lastnosti obiskovalcev spletnih strani, v namene oglaševanja. Te informacije se shranjujejo na vašem računalniku s pomočjo piškotkov, ki nam omogočajo analizirati vaše navigacijsko vedenje v anonimizirani obliki. To vključuje na primer informacije kot so: kraj, od koder ste, tip brskalnika in operacijskega sistema, ki ga uporabljate, ter katere strani na naši spletni strani ste obiskali. Teh informacij v nobenem primeru ni dovoljeno uporabiti za identifikacijo vaše osebnosti, temveč se uporabljajo izključno za izboljševanje vaše učinkovitosti pri iskanju. Za zagotovitev, da vaše informacije ostanejo anonimne, se vaš IP-naslov prevzame bodisi skrajšan ali v anonimizirani obliki. Vaših informacij ne uporabljamo v nobene druge namene in jih ne pošiljamo tretjim, razen, če nam to izrecno dovolite.

Odvisno od njihove funkcije in namembnosti, uvrščamo piškotke v eno od štirih katergorij: nujno potrebni piškotki, nastavitveni piškotki, postopkovni piškotki in oglaševalski piškotki.

Nujno potrebni postopkovni piškotki
Nujno potrebni postopkovni piškotki vam omogočajo navigiranje po spletni strani in uporabo njenih funkcij. Brez teh piškotkov delovanje spletne strani ni zagotovljeno. To pomeni, da se nekatere akcije, ki jih izvede uporabnik (npr. vnašanje besedila, konfiguriranje možnosti) ne shranijo, medtem ko uporabnik navigira po drugih straneh spletne strani.

Postopkovni piškotki
Postopkovni piškotki omogočajo spletni strani shranjevanje informacij, ki jih poda uporabnik (npr. uporabniško ime, izbran jezik, trenutno lokacijo), za izboljševanje brskanja in prilagoditev uporabnosti spletne strani potrebam uporabnika. Na primer lahko spletna stran prikazuje uporabniku lokalne informacije o cenah, če se uporablja piškotek za shranjevanje regije, kjer se uporabnik nahaja. Postopkovni piškotki se torej uporabljajo za izvajanje ukazov, kot je to npr. za video igre. Ti piškotki zbirajo informacije v anonimizirani obliki in jih ni mogoče uporabljati za sledenje vaši uporabi drugih spletnih strani.

Nastavitveni piškotki
Nastavitveni piškotki se uporabljajo za zbiranje informacij o tem, kako se spletna stran uporablja (npr. informacij o tem, katere strani uporabnik najpogosteje obiskuje in ali uporabnik prejema informacije o motnjah ali ne ). Ti piškotki ne shranjujejo nobenih informacij, ki bi lahko identificirale uporabnika. Zbrane informacije se združujejo in anonimizirajo. Ti piškotki se uporabljajo izključno za izboljševanje uporabnosti spletne strani in torej vplivajo na izkušnje uporabnika.

Oglaševalski piškotki
Oglaševalski piškotki se uporabljajo za pošiljanje tistih oglasov uporabniku, ki so zanj pomembni in prilagojeni njegovim interesom. Uporabljajo se torej za omejevanje števila vtisov, ki jih pušča oglas, in za ocenjevanje učinkovitosti oglasnih kampanj. Ti piškotki beležijo, ali je uporabnik spletno stran obiskal ali ne. Te informacije se nato lahko izmenjujejo z oglaševalcem. Piškotki, ki se uporabljajo za poviševanje pomembnosti oglasov, so pogosto povezani s stranmi, ki so jih oblikovali tretji.

Če želite spremeniti, omejiti ali ugovarjati uporabi piškotkov ali analiziranju vaših lastnosti navigiranja, ali če želite vaš ugovor preklicati, lahko spremenite nastavitve vsake spletne strani v vašem standardnem brskalniku na sledeči način:

 • Chrome: Kliknite na simbol ključavnice poleg naslovnega polja (na SSL-šifrirani strani) ali na informacijski simbol (i). 
 • Firefox: Kliknite na simbol poleg spletnega simbola in izberite "Options" (možnosti). Upravljanje piškotkov najdete poleg "Privacy & Security" (Zasebnost in varnost).
 • Internet Explorer: Kliknite na simbol orodja, nato se premaknite na "Extras" > "Internet Options" (Dodatki > Spletne možnosti). Premaknite se na "Privacy" (Zasebnost). Možnosti upravljanja piškotkov najdete pod "Advanced" (Razširitve).
   

Kako ZEISS uporablja piškotke?

ZEISS uporablja piškotke na različne načine in v naslednje namene:

 • za vaše avtentificiranje in identificiranje, kadar uporabljate naše spletne strani ali aplikacije, da vam lahko nudimo naše storitve, za katere povprašujete
 • da vam omogočimo pristop na naše spletne strani ZEISS in do naših aplikacij
 • za shranjevanje vaših nastavitev ali beleženje mesta, na keterem ste prenehali uporabljati spletno stran ali aplikacijo ZEISS
 • za ocenjevanje uporabe spletnih strani in aplikacij ZEISS v namen njihovega izboljševanja in prilagojevanja vašim interesom
 • za ugotavljanje vaših interesov, na podlagi česar vas lahko oskrbujemo z informacijami, pomembnimi za vas, kadar ste na spletni strani ZEISS

Google Analytics

Ta spletna stran deloma uporablja Google Analytics, spletne storitve analiziranja družbe Google Inc., ki ima sedež na naslovu 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, Združene države Amerike ("Google"). Google Analytics uporablja v ta namen piškotke. To so besedilne datoteke, ki so shranjene na vašem računalniku, in ki omogočajo analizirati vašo uporabo spletne strani. Praviloma se informacije o vaši uporabi, ki so jih pridobili piškotki, posredujejo Googlovem strežniku v ZDA, kjer se shranijo. Vendar bo Google vaš IP-naslov skrajšal, če je na spletni strani aktivirana anonimizacija. To velja za države članice EU ali druge države, podpisnice Sporazuma o Evropskem gospodarskem prostoru. Samo v izjemnih primerih se bo cel IP-naslov posredoval Googlovem strežniku v ZDA, kjer ga bodo nato skrajšali. V imenu zadevnega operaterja te spletne strani, bo Google te informacije uporabil za izvrednotenje vaše uporabe spletne strani, pripravo poročil o uporabi spletne strani in oskrbo operatorja spletne strani z drugimi informacijami zadevajoč uporabo spletne strani. Google IP-naslovu, ki ga bo vaš brskalnik posredoval zadevajoč Google Analytics, ne bo dodajal drugih informacij. Shranjevanje piškotkov lahko preprečite z ustreznimi nastavitvami vaše programske opreme brskalnika. Vendar v tem primeru upoštevajte, da morda ne boste mogli uporabljati vseh funkcij spletne strani ZEISS v njihovem celotnem obsegu. Dodatno lahko preprečite Googlu zbirati in shranjevati podatke o vaši uporabi spletne strani (vključno z vašim IP-naslovom), ki jih je sestavil s piškotki, tako, da snamete in namestite vtičnik brskalnika, ki je na voljo na naslednji povezavi: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en

Naše pogoje uporabe in Informacije o varstvu podatkov so na voljo pod https://www.google.com/analytics/terms/us.html in https://policies.google.com/?hl=en

Google je dodal kodo "anonymizeIp" na to spletno stran za anonimno identificiranje IP-naslovov.

Individualna priporočila

Uporabljamo programsko opremo za sestavljanje in posodabljanje uporabniških profilov. Pri tem se uporabljajo piškotki za spremljanje uporabe spletne strani. Neznani uporabniki so prijavljeni kot anonimni uporabniki.

V nekaterih primerih uporabljamo metode ponovnega ciljanja, pri katerih so obiskovalci spletne strani registrirani, zato da se jim lahko na drugih straneh podaja ciljne informacije. Teh informacij ni mogoče uporabljati za identificiranje posameznika in jih je vedno mogoče izklopiti s spremembo nastavitev zaslona ali privatnih nastavitev v vašem brskalniku.

V nekaterih primerih uporabljamo funkcijo ponovnega trženja podjetja Google Inc. Te značilnosti se uporabljajo za predstavljanje oglasov obiskovalcem spletne strani glede na njihove interese v okviru Googlove oglaševalne mreže. V ta namen je piškotek shranjen na brskalniku obiskovalca in omogoča identificirati uporabnika, kadar le-ta obišče spletno stran, ki je del Googlove oglaševalne mreže. Na tovrstnih straneh lahko da se bodo uporabniku prikazovali oglasi, ki so sorodni vsebini, ki si jo je pred tem ogledal na drugih spletnih straneh, ki uporabljajo Googlovo funkcijo ponovnega trženja. Po izjavi Googla se v tem postopku ne zbirajo nobene osebne informacije. Če ne želite, da Google uporablja značilnosti ponovnega trženja, lahko to funkcijo izklopite s spremembo nastavitev pod http://www.google.com/settings/ads.

Z uporabo Googlove funkcije ponovnega trženja in funkcije "podobne ciljne skupine", vam ZEISS lahko prikazuje oglase, ki ustrezajo vašim osebnim lastnostim in interestom, če obiskujete spletne strani znotraj t. i. Googlove "zaslonske mreže". Piškotke v tem postopku lahko torej vedno izklopite s spremembo nastavitev zaslona ali osebnih nastavitev v vašem brskalniku.

Adobe Analytics

Ta spletna stran deloma uporablja Adobe Analytics, spletne storitve analiziranja od Adobe Systems Software Ireland Limited ("Adobe").

Adobe Analytics uporablja piškotke, ki so shranjeni na vašem računalniku z namenom, da omogočajo analize in uporabo spletne strani. Če se informacija, ki jo je sestavil piškotek, pošlje k enemu od strežnikov Adobe, lastne nastavitve Adobeja zagotavljajo, da se IP-naslov anonimizira, preden se uporabi za geolociranje, in se nadomesti z generičnim IP-naslovom, preden se shrani.

Adobe ne bo dodajal drugih informacij IP-naslovu, ki ga bo vaš brskalnik posredoval zadevajoč Adobe Analytics skupaj z drugimi podatki. Piškotke v tem postopku lahko torej vedno izklopite s spremembo nastavitev zaslona ali osebnih nastavitev v vašem brskalniku.

Opomniti je treba, da omejena uporaba piškotkov ali sprememba vaših osebnih nastavitev lahko prepreči uporabo nekaterih funkcij na vaši spletni strani.

Spletne strani in platforme ZEISS prikazujejo individualno prilagojena priporočila. Ta temeljijo na vaši zgodovini navigiranja in kategorijah storitev in izdelkov, ki ste si jih ogledali, jih iskali ali kupili. Te informacije so shranjene v anonimizirani obliki v skladu s 1. stavkom 3. odstavka 15. člena nemškega Zakona o telemedijih (TMG).

Če ne želite, da bi se vaša zgodovina brskanja shranila in uporabila v ta namen, lahko to preprečite tako, da spremenite nastavitve zaslona ali osebne nastavitve v vašem brskalniku.
Vendar upoštevajte, da vam zaradi tega ne bomo mogli prikazovati individualnih priporočil.

Uporaba družbenih priključkov

Nekatere funkcije spletnih strani ZEISS vsebujejo naslednje tipke družbenih priključkov za druge spletne strani:

Te tipke, če so prikazane na spletni strani, ne vzpostavljajo stika s strežnikom Facebooka, Googla+, Twitterja ali podobnih ponudnikov spletnih storitev. Za vklop povezave in komunikacijo s Facebookom, Googlom+ in Twitterjem morate najprej podati svojo odobritev s klikom na zadevne tipke.

Če ste že prijavljeni v želeni socialni mreži, lahko komunicirate brez, da bi bilo treba odpreti še drugo okno. Ker je ta prenos neposreden, mi ne prejemamo nobenih informacij o tem prenosu podatkov. Prenaša se informacija, da ste zadevno stran odprli. Dokler ste hkrati prijavljeni na Facebooku ali drugi platformi družbenega medija, so te informacije dodeljene vašemu računu družbenega medija, s katerim ste povezani.

Glede prihodnje uporabe in shranjevanja vaših osebnih podatkov s strani Facebooka, Googla+ in Twitterja, se za zadevne informacije obrnite neposredno na podjetja teh družbenih medijev. Prav tako je mogoče blokirati socialne priključke v vašem brskalniku z dodatnimi aplikacijami.

Spremembe k tem obvestilom o varstvu podatkov

Ta obvestila se občasno posodobijo, s čimer se zagotovi njihova skladnost s trenutno veljavnimi pravnimi predpisi, spremembe pa veljajo za vse naše spletne storitve.
Vaše zakonse pravice do obveščanja, popravkov, blokiranja, izbrisa in preklica se zaradi teh posodobitev ne spremenijo.

Kontaktni podatki za vprašanja v zvezi z varstvom osebnih podatkov

Za vprašanja v zvezi z varstvom osebnih podatkov kontaktirajte naše zastopstvo za varstvo podatkov v podjetju:

Carl-Zeiss-Straße 22
73447 Oberkochen
Nemčija

po e-pošti (ne pošiljajte zaupnih ali občutljivih informacij):
E-pošta: datap rivacy @zeiss .com

ali po telefonu na št.:
+49 7364 20-0 (ključna beseda: "data protection" (varstvo podatkov))

Posebni državni predpisi

Naslednje informacije veljajo za uporabnike v Ruski Federaciji:

Tukaj navedene storitve niso predvidene za prebivalce Ruske federacije s stalnim naslovom v Rusiji. Če ste prebivalec/ka Ruske federacije s stalnim naslovom v Rusiji, se strinjate, da za vse informacije, ki jih podate, med tem ko uporabljate naše storitve, tvegate vi sami in da zanje izključno vi sami odgovarjate; s tem torej potrjujete, da z uporabo uslužnih storitev ZEISS izrecno podeljujete dovoljenje do zbiranja in posredovanja vaših osebnih informacij državam ZDA in drugim državam v namen obdelave, in da ZEISS v nobenem primeru ne odgovarja za kršitve zoper katerekoli pravne predpise Ruske Federacije.

Naslednje informacije veljajo za prebivalce v Ljudski republiki Kitajski:

Tukaj navedene storitve niso predvidene za prebivalce Ljudske republike Kitajske s stalnim naslovom v Ljudski republiki Kitajski. Če ste prebivalec/ka Ljudske republike Kitajske s stalnim naslovom v Ljudski republiki Kitajski, se strinjate, da za vse informacije, ki jih podate, med tem ko uporabljate naše storitve, tvegate vi sami in da zanje izključno vi sami odgovarjate; s tem torej potrjujete, da z uporabo uslužnih storitev ZEISS izrecno podeljujete dovoljenje do zbiranja in posredovanja vaših osebnih informacij državam ZDA in drugim državam v namen obdelave, in da ZEISS v nobenem primeru ne odgovarja za kršitve zoper katerekoli pravne predpise Ljudske republike Kitajske.

Naslednje informacije veljajo za prebivalce Združenih držav Amerike:

Uporaba vsebine te spletne strani je lahko omejena za osebe, ki bivajo v določenih geografskih področjih (vključno in brez omejitve v Združenih državah Amerike). ZEISS ne zagotavlja dostopnosti in primernosti spletne strani ali njene katerakoli vsebine izven te področij. Pristop na spletno stran nekaterim osebam ali v nekaterih državah morda ni dovoljen. Če uporabljate spletno stran v nasprotju s pravnimi predpisi, nemudoma poskrbite za pridobitev dovoljenja v skladu z lokalno zakonodajo.
Kalifornijski zakon Luč resnice ("Shine the Light") omogoča prebivalcem Kalifornije pridobitev določenih informacij o tem, kako ZEISS zbira podatke in jih posreduje tretjim v neposredne oglaševalne namene.
Če tudi vi želite dodatne informacije v skladu z zakonom Luč resnice ("Shine the Light"), nas kontaktirajte in pri tem navedite zgornje podatke ali nam pošljite povpraševanje z navedbo gesla "California Shine the Light Request", da bomo vaše povpraševanje lahko ustrezno obravnavali.
V ta namen navedite tudi naslov, na katerega prejemate pošto, naslov vašega stalnega bivališča in naslov e-pošte, da vam bomo lahko odgovorili.

© Carl Zeiss AG – Zadnje spremembe: Aprila 2018